Decoperirea despre creier care va revoluționa manualele de medicină. Cerebelul are o funcție despre care nici măcar nu știam
Având în vedere complexitatea corpului uman, nu este de mirare că încă facem noi descoperiri despre diferitele părți din care suntem alcătuiți. Astfel, oamenii de știință vin cu o noutate care poate schimba medicina.
Este deja cunoscut faptul că cerebelul este foarte important pentru controlul corect al mișcărilor noastre. Acum însă, se pare că această regiune a creierului are și un rol cheie atunci când vine vorba de amintirea experiențelor emoționale pozitive și negative.
Aceste tipuri de experiențe emoționale sunt deosebit de bine amintite de creier, nu în ultimul rând pentru că ajută la supraviețuirea speciei noastre să ne putem aminti vremurile în care am fost în pericol și momentele în care am prosperat.
Amigdala și hipocampul sunt regiunile creierului considerate a fi cele mai responsabile pentru consolidarea acestor amintiri emoționale, dar întrucât cerebelul este deja legat de condiționarea fricii, cercetătorii din spatele celui mai recent studiu au vrut să vadă dacă are un rol în înregistrarea amintirilor emoționale totodată.
„Scopul acestui studiu a fost să investigheze dacă cerebelul și conexiunile cerebelo-cerebral sunt implicate în fenomenul memoriei episodice superioare pentru trezirea emoțională a informațiilor vizuale”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Prin scanări ale creierului a 1.418 de persoane efectuate prin fMRI în timp ce vedeau imagini emoționale, unele pozitive, altele negative și celelalte neutre, echipa a reușit să stabilească că cerebelul a fost într-adevăr implicat. Participanții la studiu și-au amintit imaginile pozitive și negative mult mai bine decât cele neutre, iar această capacitate îmbunătățită de stocare a fost legată de momentele în care cerebelul era mai activ.
Cercetarea care poate schimba medicina în domeniul neurologiei
În plus, cercetătorii au observat și un nivel mai mare de comunicare între cerebel și creier, cea mai mare parte a creierului. Cerebelul primea informații de la cortexul cingulat anterior, o regiune cheie pentru perceperea și evaluarea sentimentelor. De asemenea, transmitea informații către amigdală și hipocamp.
„Aceste rezultate indică faptul că cerebelul este o componentă integrală a unei rețele care este responsabilă pentru stocarea îmbunătățită a informațiilor emoționale”, spune neurologul Dominique de Quervain de la Universitatea Basel din Elveția.
Ca și în cazul oricăror descoperiri noi despre circuitele neuronale din interiorul capului nostru, aceste descoperiri ar putea fi utile pentru a ne arăta cum să reparăm acel circuit atunci când ceva nu merge bine, atunci când amintirile nu sunt stocate corect sau dacă sunt probabil întipărite prea clar pe noi.
Atunci când experiențele dureroase sau înfricoșătoare sunt prea ușor aduse în minte, de exemplu, asta poate duce la probleme de sănătate mintală. În loc să acționeze în beneficiul nostru, are de fapt un impact negativ și acesta este ceva cu care noua cercetare ar putea fi utilă în cele din urmă. Cercetarea a fost publicată în PNAS.